Ești deprimat? S-ar putea să fie din cauza culorii ochilor

Cum ar fi daca culoarea ochilor ar avea o incidenta asupra riscurilor de depresie? Acest lucru il afirma se pare, un cercetator American. Ochii albastri sau ochii maro- care sunt mai supusi riscurilor de depresie? In acest articol, vei putea citi cateva explicatii.

Uneori, iarna ne simtim mai deprimati sau lipsiti de vlaga din cauza zilelor mai scurte si a lipsei de lumina. Magia sarbatorilor de sfarsit de an a disparut, dimineata la trezire este noapte… seara cand ne intoarcem de la lucru la fel… pe scurt nu este deloc frumos.

Si pentru unele persoane, acest sentiment de deprimare este ceea ce numim, faimoasa « depresie de iarna ». Este vorba despre o problema recunoscuta in zilele noastre, chiar daca nicio cauza specifica nu a fost inca confirmata.

Se pare ca aparitia sa este cel mai adesea, cauzata de zilele mai putine cu soare si prin consecinta, diminuarea absorbtiei de Vitamina D.

Dar un profesor american de psihologie de la Universitatea South Wales, avanseaza propria sa teorie. Problemele legate de dispozitie? Culoarea ochilor este principala vinovata.

Ochii inchisi la culoare sunt mai afectati de depresia de iarna. Cele deci care au ochii caprui, poti suferi mai mult din cauza acestei probleme, decat cele care au ochii in nuante deschise. Si chiar daca este vorba despre doar un studiu mic, aceasta teorie, conform careia starile de deprimare sunt legate de depresia de iarna, este extrem de interesanta.

Profesorul Workam se pare ca are un raspuns stiintific la intrebarea-de ce persoanele cu ochii inchisi la culoare sunt mai deprimate pe timp de iarna. Acest lucru se datoreaza urmatorului aspect- cantitatea de lumina careia ochii trebuie sa ii faca fata.

Deci daca ai ochii in nuante de maro trebuie sa absorbi mai multa lumina decat cei in nuante de verde sau de albastru. Atunci cand lumina intra in ochi, un mesaj este trimis catre hipotalamus cu privire la lumina din jur. Cu cat hipotalamusul inregistreaza mai multa lumina, cu atat elibereaza mai multa serotonina. Iar la persoanele cu ochii deschisi la culoare se va elibera mai putina melatonina si mai mult cortizol, un lucru care le va ajuta sa faca fata problemelor legate de sezonul rece.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?