De ce suntem atât de atrași de filmele și serialele distopice?

Fie ca vorbim despre cinema, fie ca vorbim despre televiziune, fictiunile care au loc intr-un viitor distopic sunt destul de numeroase. Si totusi, nu putem vorbi despre un mediu care ne face sa visam.

O distopie este in general, o societate aflata intr-un viitor apropiat in care libertatea este limitata sau in care tehnologia revolutionara si periculoasa ocupa un loc central.

Dar oare ce ne place atat de mult la acest tip de fictiune? Faptul ca ne da o idee cu privire la ce se va intampla in viitor? Sau ca ne permit sa fim constienti de faptul ca avem anumite limite pe care nu le putem depasi?

The Handmaid’s Tale. Aceasta tanara femeie este sclava la o familie foarte puternica si foarte bogata. Singura sa « misiune »- sa aduca pe lume un copil pentru acest cuplu. Din cauza poluarii care domina in Regatul Unit, fecunditatea femeilor s-a diminuat foarte tare si nivelul de natalitate s-a diminuat foarte tare. Urmarim deci aventurile personajului principal care este pus in situatii absurde si dificile, unde insa iubirea isi gaseste mreu locul.

The Leftovers. 2% din populatia mondiala dispare brusc. Tati, mame sau copii, au disparut fara urma. In acest serial, urmarim aventurile personajului principal Kevin Grey, jucat de Justin Theroux, care incearca sa elucideze misterul acestor disparitii.

Mortal Engines. Atunci cand ne proiectam cu mii si mii de ani in viitor, orasele s-au schimbat foarte mult. In acest film post-apocaliptic, se pot vedea orase mobile, masinile sunt vii si cyborgii fac parte din peisajul natural. Diferitele cetati se bat intre ele pentru a supravietui. Principalul personaj, Hester, incearca sa puna capat comploturilor, fara sa stie insa un lucru- colierul pe care l-a primit la moarte mamei sale ar putea sa ii fie de un real ajutor.

The Circle. In acest film viata privata nu exista. Mae Holland, jucata de Emma Watson, lucreaza in cadrul acestei organizatii in care totul este filmat si partajat, un fel de lume Facebook reala. Daca aceasta tehnologie poate sa previna crimele, abuzul in materie de utilizare a datelor cu caracter privat si foarte intim sunt totusi o amenintare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?